Opakowania do warzyw i owoców mają bezpośredni kontakt z żywnością. Z tego też powodu, muszą one spełniać podstawowe wytyczne i ustawowe wymagania, aby mogły być one doprowadzone do sprzedaży. Podstawową kwestią jest fakt, że wspomniane opakowania muszą być wykonane ze specjalnych materiałów. Materiały te, muszą być wykonane z wysokiej jakości komponentów. Warto wiedzieć, że materiały te, muszą uniemożliwiać przenikanie składników z takiego właśnie opakowania do żywności, która się w nim znajduje. Ilość przenikanych składnikach może się znajdować w bezpiecznych ilościach, które to nie zagrażają zdrowiu i życiu człowieka.

Na chwilę obecną jest bardzo duży wybór takich opakowań, jeśli chodzi o ich materiały, kształty czy też rozmiary. Cechują się one przede wszystkim bardzo wysoką wytrzymałością mechaniczną. Co jest także ważne, posiadają one doskonałe parametry związane z przejrzystością oraz z połyskiem. Jest to ważne, aby owoce i warzywa opakowane były w sposób taki, który nie zakłóca przejrzystości i ich widoczności. Opakowania do warzyw i owoców doskonale sprawdzają się w przypadku przechowywania owoców, warzyw, jak i również wszelkiego rodzaju sałatek czy surówek. Z takich opakowań korzysta branża spożywcza, przemysłowa i oczywiście gastronomia. Opakowania na warzywa i owoce:

  • wykonane są zazwyczaj z następujących materiałów: ops, pp oraz pet,
  • muszą spełniać odpowiednie standardy, aby były dopuszczone do obrotu,
  • materiały te, nie mogą powodować żadnego uszczerbku na zdrowiu,
  • muszą być dostosowane do konkretnego owocu bądź warzywa,
  • niektóre opakowania muszą posiadać otworki i muszą przepuszczać powietrze.

Istotną kwestią jest fakt, że wybór opakowania musi być dostosowany do rodzaju konkretnego owocu oraz warzywa. Musi być również zachowany odpowiedni okres przechowywania. Warto zauważyć, że właśnie dobrane opakowanie na warzywa i owoce, ochroni te produkty przed wszelkimi uszkodzeniami mechanicznymi. Tego rodzaju opakowania muszą także zapewnić zachowanie właściwej jakości handlowej. Z całą pewnością ładne opakowanie z nowoczesnym designem poprawia również walory wizualne tych produktów. Najczęściej w ramach opakowań na warzywa i owoce sprawdzają się materiały typu: ops, pp jak i również pet. Pierwszy z wymienionych materiałów, czyli ops jest tworzywem sztucznym. Natomiast skrót ,,pp” odnosi się do polipropylenu. Jest to po prostu organiczny związek chemiczny, który dopuszczony jest do kontaktu z żywnością. Jest to polimer z grupy poliolefin. Ostatnim materiałem jest pet. Materiał pet również umożliwia przechowywanie produktów spożywczych. W ramach opakowań na owoce i warzywa można wyróżnić tacki, folie z otworkami. Mogą to być również pudełka. Każdy owoc oraz warzywa wymaga innego transportowania oraz innego przechowywania. Miękkie owoce typu borówki czy maliny bądź porzeczki muszą znajdować się w pudełku z otworami. Muszą być odpowiednio zabezpieczone przed uszkodzeniami mechanicznymi. Inaczej wygląda pakowanie bananów czy innych twardych owoców i warzyw.

Poznaj więcej:

Opakowania foliowe – producent, który dba o jakość i różnorodność